Winterbloeiers, Woonplanten van de maand februari 2018

Winterbloeiers zijn ideale planten om het voorjaar alvast in huis te halen, als buiten alles nog grauw en kaal is. Kleurrijke Primula(Primula obconia), vrolijke asbloem (senecio) en witte jasmijn(jasminium) zorgen voor geur en kleur in huis, in vele vormen en maten. Ze zijn makkelijk in het onderhoud en speciaal gekweekt om ook naar buiten te kunnen, als de temperatuur boven de 10°C uitkomst.
Herkomst 
Wilde primula’s komen vaak voor in de bergen van het noordelijk halfrond, er groeien zo’n vijftien soorten in de Europese Alpen. Asbloem is komen overwaaien vanuit Australië en Nieuw-Zeeland en komt veel voor op de Canarische Eilanden. En jasmijn is een (sub)tropische klimplant uit de gematigde streken van Azië die met voldoende vocht en warmte ook goed gedijt in een huisklimaat. 

Waar let u op bij de inkoop van Winterbloeiers? 

  • Alle winterbloeiers zijn stevige drinkers, dus let bij inkoop op een voldoende vochtige kluit. Slaphangend blad is een aanwijzing dat de plant te droog heeft gestaan.
  • Check bij alle winterbloeiers het aantal knoppen en de rijpheid van de knoppen. Ideaal is als er al iets kleur te zien is.
  • Primula en asbloem horen mooie, egale bladeren te hebben, jasmijn dient dichte ranken met veel knoppen te hebben.
  • Let op mineervlieg en bladluis en in het geval van Primula en asbloem ook op Botrytis, een schimmel die blad en bloem kan aantasten als er teveel vocht opstaat.

Keuze assortiment 
Primula biedt vrolijke bloemen in roze, wit, paars, lila en blauw die binnen alles opvrolijken als het buiten nog guur is. Er komen steeds meer tweekleurige variëteiten bij.
Asbloem dankt haar naam aan de groene blaadjes die aan de onderkant donzig grijs zijn. Dat groen met asgrijs laat de prachtige bloemen in wit, blauw, lila, paars, roze, rood én tweekleurig extra mooi uitkomen.
Jasmijn is een sierlijk struikje met donkergroen blad en stralende stervormige witte bloemen die heerlijk ruiken. De lange ranken houden van wikkelen, klimmen en slingeren.

Verzorgingstips voor consumenten 

  • Winterbloeiers staan graag licht en koel, volle zon vermijden.
  • De kluit mag licht vochtig zijn, wateroverlast liefst voorkomen.
  • Eens in de twee weken plantenvoeding geven helpt winterbloeiers voldoende groei- en bloeikracht te houden.
  • Uitgebloeide bloemetjes kunnen gewoon worden weggeplukt.

Verkoop-  en presentatietips voor winterbloeiers 
Door de heel verschillende vormen kunnen winterbloeiers fraai samen worden opgemaakt in schalen. Solo komen ze het aantrekkelijkst in brede rijen op kleur op tafels tot hun recht, jasmijn leent zich uitstekend voor hangende arrangementen. De lichte kleuren combineren mooi met whitewash hout en pastels. De sfeer mag warm en kalm zijn om de consument in deze tijd van het jaar het snelst te verleiden deze prachtige woonplanten mee naar huis te nemen.

Bron: Bloemenbureauholland