Het verhaal van Groene dierenvrienden

Speciaal voor baasjes van honden, katten, konijnen en vogels die wel eens een groen blaadje lusten hebben we vijf diervriendelijke planten geselecteerd voor oktober. Chlorophytum (graslelie)Cyperus (parapluplant)Hordeum (kattengras)Beaucarnea (olifantenpoot) of Bambusa (bamboe) zijn allemaal mooi om te zien – ook voor wie geen huisdieren heeft – en veilig voor viervoeters en vogels.

Herkomst 
De selectie Groene dierenvrienden heeft een internationaal karakter. Chlorophytum komt uit zuidelijk Afrika, Beaucarnea (ook wel Nolina genoemd) komt in het wild voor in Texas, Californië en Mexico waar hij wel 5-6 meter hoog kan worden. Cyperus groeit aan de oevers van de Nijl in Egypte. C. alternifolius, het parapluplantje is inheems op Madagaskar. Bamboe komt oorspronkelijk uit China en kattengras is eigenlijk gerst (Hordeum) uit het Midden-Oosten.

Waar let u op bij de inkoop van Groene dierenvrienden? 

  • Potmaat, bouw en volume van graslelie, parapluplant, olifantenpoot, bamboe en kattengras moet in verhouding zijn.
  • Let vooral op de bladpunten: die mogen niet bruin of beschadigd zijn.
  • Groene dierenvrienden moeten worden aangeboden met een vochtige kluit.
  • De planten moeten vrij zijn van ziekten en plagen.

Keuze assortiment 
Cyperus: de soort ‘alternifolius’ is heel bekend, maar ook cultivar ‘Zumula’ is heel geschikt als groene dierenvriend.
Beaucarnea heeft een stevige stam met mooie teruggebogen bladeren. De jonge soort die nog slechts over een knol beschikt, wordt Nolina genoemd. Stam en knol zijn bestand tegen katten die er een krabpaal in zien, poezen vinden het blad vaak onweerstaanbaar.
Chlorophytum comosum, met zijn sprieterige bonte bladeren, kent enkele cultivars die in detail van bladkleur enigszins verschillen. De meest voorkomende is ‘Variegatum’. Comosum betekent gekuifd en verwijst naar de kuifjes die aan de uitlopers van de plant zitten.
Bamboe voor de huiskamer is meestal Bambusa vulgare, met stevige gele hengelstokken waaraan de bamboeblaadjes groeien.
Hordeum (kattegras) is een miniveldje gerst in een potje, bak of schaal. Het groeit compact omhoog,  biedt (binnen)katten foliumzuur en ziet eruit als een grappig diepgroen hoog gazon,

Verzorgingstips voor de consument 

  • Alle Groene dierenvrienden staan graag op een plek van licht tot halfschaduw, zonder volle zon.
  • De planten hebben een grote vochtbehoefte, de kluit mag niet droogvallen.
  • Eens per maand een beetje plantenvoeding geven houdt de planten sterk en gezond.
  • Heeft een poes of hond een al te innige band met een plant ontwikkeld, dan kunnen beschadigde bladeren worden weggeknipt, de plant laat vanzelf weer nieuwe verschijnen.

Verkoop en presentatietips voor Groene dierenvrienden
Dierendag (4 oktober) is een uitstekende aanleiding om Groene dierenvrienden extra in het zonnetje te zetten. Presenteer de planten met foto’s van honden en poezen, verzin een actie, zorg voor extra publiciteit rond ‘veilig groen’ in het huis-aan-huis blad. Boek bijvoorbeeld een dierenfotograaf en laat die naast de presentatie van de Groene dierenvrienden werken. Laat een tafel met Groene dierenvrienden nog eens terugkomen op de dierenafdeling, om er extra nadruk op te vestigen, midden in de doelgroep.

Beelden van Groene dierenvrienden
Onderstaande beelden kunt u kosteloos downloaden en gebruiken met vermelding van Mooiwatplantendoen.nl

Poster Groene dierenvrienden
Via onderstaande link kunt u de poster in 4 verschillende talen downloaden.

Nederlandse poster groene dierenvrienden

Disclaimer: deze planten bevatten nog steeds ingrediënten die mogelijk schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van dieren. We zijn niet verantwoordelijk voor overmatige consumptie van deze planten die mogelijk nog steeds gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken bij huisdieren.

Bron: Bloemenbureauholland