Als de onbetwiste nummer één onder de snijbloemen zorgt roos binnen voor kleur, geur en schoonheid in de maand waarin de natuur nog maar aarzelend op gang komt. Deze Valentijntopper is een prachtige verschijning, verkrijgbaar in velen kleuren en in vele vormen, van trosroos tot soloster. Met elk jaar weer nieuwe variëteiten om arrangementen en boeketten mee te verrijken.

Herkomst
Bloemenagenda februari - roosRoos behoort tot de rozenfamilie en telt in het wild zo’n 300 soorten. Het aantal veredelde cultivars wordt geschat op meer dan 30.000. Rozen groeien al heel lang op aarde, er zijn fossiele resten gevonden van wilde rozen die 40 miljoen jaar geleden bloeiden. De plant werd zo’n 5.000 jaar geleden in China voor het eerst als ‘sierroos’ gebruikt. Voor de achttiende eeuw waren er alleen roze en witte rozen. Pas later kwamen daar de rode en de gele soorten bij.

Keuze assortiment 
Het rozenassortiment is met keuze uit ruim 600 variëteiten groot en sterk in ontwikkeling, zodat er jaarlijks nieuwe soorten bijkomen. Naast klassieke single stem rozen en trosrozen zijn er rozen met ‘grasharten’ waarbij de bloembodem door de bloem heen groeit en rozen die op pioenen lijken. Om zich te kunnen onderscheiden, leveren steeds meer rozenkwekers naast hun klassiekers bijzondere kleuren en vormen van roos.

Valentijn à la carte 
In deze tijd van diversiteit is het sympathiek ook Valentijn wat breder te benaderen.
• Voor de liefhebbers van klassiek zijn er altijd rode rozen, al dan niet gemengd met wit.
• Wat moderner: rode rozen mengen met lichtroze en felroze rozen.
• Liefde tussen BFF’s: lichtroze rozen of gemengde rozen in alle kleuren.
• Uitgesproken LHBT-en-andere-smaken-liefde: regenboogrozen!
• Millennial- en centennialliefde: plukboeket met grashartrozen.

Hier let u op bij de inkoop van rozen 
• Lengte en dikte van de steel, knophoogte en –breedte en het aantal bloemblaadjes moeten in verhouding zijn.
• Het blad moet fris en stevig zijn, de aanwezigheid van doorns hangt af van de cultivar, van zwaar bedoornd tot vrijwel doornloos.
• Wanneer rozen te onrijp zijn geoogst is er te weinig energie aangemaakt in de bloemblaadjes om de bloem open te laten komen. Dit is per cultivar verschillend. Het inkopen in het juiste rijpheidstadium is daarom erg belangrijk om de consument een roos te bieden die op water volledig open gaat.
• Productieomstandigheden, koelketen en transport vanuit het land van herkomst bepalen voor een groot deel de kwaliteit van rozen.
• Bij de inkoop is het belangrijk dat roos vrij is van ziekten en plagen als echte meeldauw (het ‘wit’) of Botrytis, een schimmel die de roos snel in kwaliteit zal doen verminderen.

Verzorgingstips voor professionals
• Gebruik vazen of containers die goed zijn schoongemaakt en gebruik schoon leidingwater. Voeg snijbloemenvoeding aan het water toe in de juiste concentratie. Speciale rozen bloemenvoeding is het beste.
• Neem de bladeren die onder water zouden komen weg van de steel in verband met bacteriegroei. Laat, indien mogelijk, de doorns gewoon zitten. Gemaakte wondjes aan de steel zullen de bacteriegroei stimuleren, wat weer ten koste gaat van de houdbaarheid.
• Snij of knip – met een schoon en scherp mes of snoeischaar – ongeveer 3 tot 4 cm van het ondereind van de steel. Zet ze dan direct in de vaas of emmer.
• Controleer regelmatig het waterniveau en vul deze indien nodig bij. Hou de rozen weg van warmtebronnen zoals verwarming of zon. Maak de rozenbloemen nooit nat met een watersproeier, dit zal de schimmel Botrytis in de hand werken.
• Rozen kunnen eventueel bewaard worden in de koelcel bij: 2-4° C. Let er echter op dat de rozen niet vochtig kunnen worden door een te hoge RV of door condensatie in het cellofaan. Ook dit zal de schimmel Botrytis in de hand werken.

Presentatietips voor professionals 
Een goede presentatie kan de verkoop van rozen fors laten toenemen. Laat ze zien op kleur met andere bloemen – roze is een trendkleur in 2019 – en maak gebruik van de luxe eigen verpakkingen van sommige kwekers om de rozen te beschermen en tegelijk hun speciale status te benadrukken. Een beetje ruimte om de bloemen geeft de consument letterlijk lucht om keuzes te kunnen maken. Consumenten waarderen rozen in gemengde boeketten (bestsellers om direct mee te nemen) en in monoboeketten en arrangementen (voor speciale gelegenheden). Omdat rozen bekende snijbloemen zijn, kan het helpen ze ook in creatieve vormen aan te bieden: drijvend in glazen hangers in een paastak, kort gesneden en verdeeld over verzamelvaasjes of als luxe element in een plukboeket.

Verzorgingstips voor consumenten
• Geef rozen een schone vaas met schoon water.
• Voeg snijbloemenvoeding aan het water toe voor een langere houdbaarheid.
• Snij of knip de stelen 3-5 cm schuin af met een scherp en schoon mesje.
• Laat de doorns, indien mogelijk, aan de stelen zitten.
• Vul de vaas regelmatig bij met kraanwater.
• Zet rozen niet op de tocht, in de volle zon, bij de kachel of naast de fruitschaal.